Állapotfelmérés, megelőzés Dohányzásról leszokás Alvászavarok kezelése Agyi katasztrófa utáni rehabilitáció
Allergia / gombaszűrés Testsúly menedzsment Emésztési problémák Mozgássérült gyermek-rehabilitáció
Szívbetegségek szűrése Stresszoldás / meddőség Különböző eredetű fájdalmak Mozgásszervi (gerinc) betegségek
Rólunk
Elérhetőségeink
Diagnosztikai szolgáltatásaink
Gyógymódok - kezelési módok
Hírek, események
Könyv- és eszközajánló
Cikkek, írások
Partnereink
Oktatás, rendezvények
Pácienseink írták
English
 

Manuális medicina

      

Dr. Brenner Tiberiu MD.

Brenner Tiberiu

Kiropraktőr orvos, a Manuális Medicina orvosa, Akupunktúrás orvos

Szakterületei:

orvos (diplomás orvos-sebész) és manuális medicina orvosa, azaz népi nyelven "csontkovács" (Doctor of Chiropratic USA dipl.), test- akupunktúra, fülakupunktúra, Yamamoto-féle skalp akupunktúra, kiropraktika ("csigolyakezelés"), homotoxikológia (mezoterápia), lézerterápia

A Dr. Brenner által használt, illetve a szakterületét képező terápiás módszerek az alábbiak:

 • Kiroterápia (csigolyakezelés)
 • Manuális Medicina ("csontkovácsolás")
 • Akupunktúra (Fülakupunktúra, Yamamoto-féle skalp akupunktúra)
 • Homotoxikológia (mezoterápia)
 • Stabilometriás computeres vizsgálat (Számítógépes testtartásvizsgálat)
 • Lézerterápia (soft laser)
 • Elektro- kemo - ozmózis (speciális fizikoterápia alkalmazása)

Több évtizedes szakmai tapasztalata megosztására, Dr. Brenner-t számos országba és különböző orvostudományi és felsőoktatási egyesülethez, társasághoz hívták meg, hogy a fent említett terápiás módszereket bemutassa, vagy ezeket tanítsa. Igy pl. Magyarországon ő vezette be a fülakupunktúra oktatását, valamint a manuális medicina oktatását több, mint 28 évvel ezelőtt szakorvosoknak.

1982 óta mindmáig számos előadást tartott több nemzetközi szakmai szervezetben továbbképzésként, például:

 • A.M.I.A. (Olaszország)
 • AIMMAR (Olaszország)
 • NU-ME (Olaszország)
 • C.I.M (Olaszorszég)
 • PLEVEN-i Tudományegyetem (Bulgária)
 • AICHI MEDICAL UNIVERSITY - ortopédia tanszék NAGOYA (Japán)

A BUDAPESTI Haynal Imre Orvostovábbképző Egyetem államilag engedélyezett akupunktúrás tranfolyamának megbízott reflexterápia és akupunktúra oktatója és gyakorlatvezetője volt.(1987-1989)

Számos országos és nemzetközi kongresszuson előadóként vett részt.

Az ICMART (International Council of Medical Acupuncture and related Techniques) alelnöke volt (1992-1994) , AIMAR (Olasz Neuro-reflexoterápiás Orvosok Egyesülete -Associazione Italiana di Medicina Manuale e Neuroriflessoterapia) elnöke 1987-2008.

Olaszországban, Bolognaban és MODENA-ban élt, és itt is gyakorolta szakmai tevékenységét, több mint 33 évig, majd magyar állampolgárként Budapesten, a Yamamoto intézetben folytatja szakmai munkáját.

Dr. Brenner Tiberiu szakmai önéletrajz (Adobe PDF, 104,1 kByte)

Gyakorolt terápiák

Elsősorban gerincproblémákban: nyak-, hát-, derékfájdalmakban, csigolyameszesedés, nem sürgős műtétet igénylő porckorong-sérvekben alkalmazom a műfogásokat, de bármilyen más mozgásszervi panasszal hozzám fordulónak is segítek. Természetesen legfontosabb a pontos diagnózis tisztázása, mert csak az alapján lehet eldönteni, hogy alkalmazható-e az általam végzett gyógymód, vagy más módszert kell javasolnom. Készséggel állok az érdeklődő paciensek rendelkezésére.

A széleskörű neuro-reflexterápiás módszerek használata lehetővé teszi a beteg állapotának jelentos javulását.

A terápiákat illető többfajta neuro-reflexterápiás módszer párosítása (ahol lehetséges) lehetősége, többet jelent az egyedüli terápiás módszerhez képest, rövidebb időn belüli jobb (mennyiségi és minőségi) eredmény elérését biztosítja.

A diagnosztikában jelentős előrelépés az a műszeres vizsgálat, amit Posturális számítógépes vizsgálatnak ismerünk ma.

- Története : A testtartásvizsgálat az ortosztatikus testtartás szabályozó jelenségeinek megfigyelésébe, felismerésébe bevezetett mérés.

- A testtartásvizsgálatnak köszönhetoen ismerhettük meg a "normális" ortosztatikus testtartásra jellemző paraméterek eloszlását. Így eldönthető, ha egy beteg tartása a fenti paraméterek szerint megállapított normalitási határok közé sorolható vagy sem.

Az egyensúlyt és testtartást mérő eszköz segítségével mérhető a test súlypontjának közepe, illetve ennek állásától eltérő kisebb elmozdulások. Ez nem jelenti azt, hogy az egyensúlyt méri, hanem a stabilitást, hiszen ez az egyensúlyában megingott test azon jellemzo vonása, amikor is arra törekszik, hogy az eredeti helyzetét visszanyerje.

A központi idegrendszer - a külső és a proprioceptív érzékelőkre hagyatkozva - képes minden pillanatban szabályozni az esetleges patológiás körülmények és helyzetek szerint szükséges legjobb testtartási stratégiát. Az egyensúlyt és testtartást mérő eszköz által nyújtott adatok elemzése után megbecsülhetők a testtartási zavarok és kórokok, a belső fül zavaraitól az ortopédiai, fogászati szövődményekig vagy lábfájdalmakig.

Kiroterápia (Manuális Medicina) "csigolyakezelés"

- Története: A csigolyakezelés művészete ősrégi művészet; már a történelem előtti korban gyakorolták, és Hippokratész, illetve az ókori Róma orvosai is ismerték.

Az úgynevezett csontkovácsok már azokban az időkben léteztek, amikor számos országban megjelentek az első írott források.

Gyakran a csontkovácsolás művészete apáról fiúra szállt, és úgy tűnik, hogy ennek az öröklődő jellegzetessége bizonyos fontossággal bírt. Ezt a művészetet a megfelelő tudományos kutatások nem támasztották alá, viszont az elozoleg csontkovácsok által kezelt betegeinktől nyert tapasztalataink azt igazolják, hogy a csontkovácsok gyakran nagyon is ügyes kezűnek bizonyulnak. Sajnos a betegeiknek adott, és a használt eljárásra vonatkozó magyarázataikból kitűnik, hogy legtöbbször ezek orvosi szempontból mindenképpen elfogadhatatlanok, és a csontkovácsok anatómiai, fiziológiai és patológiai ismereteinek csaknem teljes hiányát tükrözik.

A rutin röntgenvizsgálatok megjelenése, a csigolyák közötti ízületek és a porckorongok bonctani kutatása, a sebészeti leletek véglegesen bebizonyították, hogy nincs szó "egy kis kiálló csontról", és ezért az ortodox orvostudomány köteles volt a csontkovács kezelők állításait elvetni.

Könnyű manapság elfelejteni, hogy csak néhány emberöltővel ezelőttig az orvostan művészet volt és, hogy az orvosi és sebészeti kezelések zöme inkább a gyakorlatból eredő tapasztalatokon, mint a szilárd tudományos vívmányokon alapult.

A két modern csigolyakezelő iskola kétségtelenül a rész csontkovácsoktól ered, annak ellenére, hogy azt állítják, hogy a tevékenységüket újonnan kezdték. Az első ilyen iskola az Andrew Taylor Still (1828-1917) által alapított Oszteopátiás Iskola. Ő alapította 1874-ben az elso amerikai oszteopátiás iskolát.

A második manipulációs iskola a kiroterápiás iskola, amelyet D.D.Palmer 1895-ben létesített Davenport-ban, Iowa államban (Egyesült Államok).

A oszteopátiához hasonlóan, a kiroterápia művészete is föleg az Észak-Amerikában nagyon elterjedt.

Számos kiropraktikus a gyakorlatuk és tapasztalatuk révén elegendő gerincoszloppal kapcsolatos anatómiai tudásra tett szert ahhoz, hogy a beteg állapotát ésszerűen megítélhesse, hogy a manipulációs kezelés főbb ellenjavallataival tisztában legyen és, hogy a kezeléseket oly módon végezze, hogy a betegeiknek enyhülést és megkönnyebbülést hozhasson.

Elektro- kemo ozmózis

- Története : A "kemo" olyan forradalmi eljárás, amely a szervezetre számos hatással bír:

- serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést,

- serkentő és erősítő hatású,

- testsúlycsökkentő, és testmodellező hatású és a testsúlycsökkentő kezelésekkel egyetemben már néhány hét alatt elérheti az ideális vonalait, és mi több helyi fogyást eredményez; továbbá mivel serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést, számos előnnyel is jár a folyadék-visszatartással és az alsó végtagok elnehezedésével küzdő személyek esetében.

Amennyiben bővebb információt igényel, vagy időpontot szeretne kérni: hívjon bennünket a következő számon: +36-01- 281-30-35, Dr. Brenner Tiberiut a +36 30-644-49-32 -es telefonszámon.

 

Szkoliózis

"A gerincferdülés - más néven szkoliózis - az egész hátgerincet terhelő torziós mozgásnak és egy lokalizált rendellenességnek tudható be, ami a "gerincoszlop egyensúlyának megbomlását okozza". Ezért gerincferdüléskor intervertebrális rendellenesség tapasztalható (ami általában a D5 - D6 - D7 háti csigolyák magasságában jelenik meg, ahol a mozgásképesség nulla = kezdeti károsodás) és torzulás történik a kiemelkedő gerinccsigolya szakaszon (a vállszalag a fiziológiai orientáció megtartása érdekében a gerincoszlop teljes elferdülését okozza).

A gerincferdüléses elváltozások - mint ahogy előbb említettük - a gerincoszlop egyensúlyának felborulásával magyarázhatók.

A szkoliózis - kiváltó ok szerint - többféle lehet:

 • idiopáthiás
 • neurológiai
 • paralitikus
 • miopatikus
 • csontelváltozásos
 • egyéb eredetű

A vizsgálat során az alábbi tünetek észlelhetők:

 • a két vállcsúcs szintje eltérő
 • bordapúp a háton
 • egyik lapocka jobban kiemelkedik, mint a másik
 • a csípő szimmetriája valamelyik irányban eltolódik (elfordult medence)
 • egyik alsóvégtag rövidebb, mint a másik (elsődlegesen vagy másodlagosan)

A szkoliotikus testtartásban törzshajlításnál a "bordapúp" eltűnik és egy fekvőhelyzetű röntgen-radiográfiai gerincvizsgálatnál a gerincoszlop elfordulása és elcsavarodása szintén eltűnik a korábban végzett álló helyzetu RX-hez képest. Ilyenkor gyermekeknél manuális terápiával látványos javulás érhető el és kiegyenesedik a gerincoszlop! Éppen ezért serdülőkorban a megfelelő terápia abszolút fontos!

A szkoliózis háromdimenziós, radiográfiás vizsgálata fontos diagnosztikai szempontból és a megfelelő terápiás stratégia meghatározásához.

A szkoliózis tovább fejlődhet és károkat tud okozni az idegpályán, porckorongnál és a gerinctörzsnél.

A szkoliotikus görbületek idővel súlyosbodhatnak, a porckorongok kopását előidézve (ezek a csigolyák egyre inkább ékalakot vesznek fel) .

A szkoliózist több tényező súlyosbíthatja, ezek között a törzs izomzatának az aktív - intenzív - összehúzódásait vagy az izom gyengeségét kell megemlíteni. A lokális okokon kívül figyelembe kell venni az esetleges felfelé ható okokat (alsó végtagok) és lefelé ható okokat (szem, fül és szájüreg).

A terápiák: ortopédikus, gipsz, ortopéd fűző, kineziterápia, fogszabályozás, stb., ami csökkenti a szkoliotikus rendellenességeket.

Az utóbbi években a gerincvizsgálat - akár idősebb korban is - kiegészült computeres stabilitásvizsgálattal mind a diagnosztikai fázisban, mind a post-terápiás fázisban (különösen az állkapocs rosszul záródás esetében, ATM). Ez a gerinc mechanikai eredetű - túlzott izom-összehúzódással járó - kóros elváltozásainál jól bevált műszeres vizsgálatot jelent. "

"A szájüreg egy háromkomponensű rendszer:

1. állkapocs (ATM)

2. fog és fogágy együttese

3. ideg és izom rendszer

Ez a hármas rendszer szoros kölcsönhatásban van egymással. Fő funkcióik a rágás, a nyelés és a hangképzés.

Az állkapocs pozíciója képes módosítani a nyakizmok és gerinctartó izomzat ingertevékenységét.

Maximálisan összeszorított centrikus záráskor (amikor a fogmeder maximálisan igénybe van véve) szinte teljesen megszűnik a gerinctartó izmok ingertevékenysége a D4-es csigolyánál.

Az állkapocs előreugrása során a D7-es háti csigolyánál az ingertevékenység élénkülése, míg a lateralizáció során az izomtömeg ingerlés markáns csökkenése figyelhető meg, főleg a medence magasságában.

Van néhány példa annak megértésére, hogy az odonto-stomatológiai rendszer mennyire képes befolyásolni a testtartást és hogy a computeres stabilometriás vizsgálat - specifikus tesztekkel - felfedheti, ha e rendszer valamilyen rendellenessége okozhatja-e a tartó izomzat összehúzódását."

Látogatók száma: 

Az oldal a Gazdasági Minisztérium támogatásával készült

oldaltérkép

copyright Yamamoto Intézet 2005 (C)